Email podrška info@iqcomputers.rs
Call Centar 021/453-833
021/453-834
060/0453-833
060/0453-834
Radno vreme Pon-Pet 09:00-17:00

YouTube reklame rudarile kriptovalute putem računara korisnika

Posted on

youtube-monero

 

Kriptovalute su poslednjih meseci u centru pažnje, a među njima se najviše ističe Bitcoin, prvenstveno zbog svoje popularnosti i vrednosti. Naravno popularnost kriptovaluta je navela mnoge da situaciju iskoriste i rudare viurtuelni novac korišćenjem resursa drugih ljudi. Jedna od metoda jeste unošenje kodova za rudarenje kriptovaluta u web sajtove.

Iako pomenute radnje nisu ništa novo, kod za za rudarenje kriptovaluta je nedavno pronađen skriven u reklamama koje su se prikazivale na YouTube-u.

Korisnici su prvo primetili da njihov antivirus soiftver obeležava YouTube kao problem. Situacija je potom eskalirala kada je TrendMicro objasnio da je Google DoubleClick platforma zloupotrebljena, te da inficira reklame kodovima za rudarenje kriptovaluta. Reklame sadrže Javascript, koji rudari Monero preko Coinhive-a. Dok posetilac pregleda stranicu i uživa u sadržaju inficiranog sajta, kod koristi PC resurse korisnika, konzumirajući ih u visokom stepenu.

Google je u međuvremenu izjavio da je blokirao problematičen reklame za manje od dva sata, te da su maliciozni kodovi uklonjeni iz kompanijine platforme. Ipak, ostaje gorak ukus da je jedna ovako ozbiljna platforma dopustila da se maliciozni kod nađe u sadržaju koji se na njoj nudi.

Izvor: Benchmark.rs